Blixtsnabba transporter med vakuumteknik är snart här

Hyperloop

Framtidens järnväg kanske inte alls består av räls och tågtrafik, utan kan lika gärna vara ett vakuum-rör som människor transporteras i med hastigheter upp mot 1000 km/h. Låter det som en utopi? Faktum är att tester redan genomförs på flera platser i världen. Under konferensen Framtidens Järnväg den 22 november berättar Jesper Nordén från Hyperloop Sweden om den nya tekniken som redan är här.

Idén till Hyperloop härstammar från tidigt 1900-tal med så kallade vacuum trains, men det var först när idén förädlades av Elon Musk, mest känd som grundare av Tessla och Paypal, för fem år sedan som den fick sitt genombrott. Elon hade dock inte tid att förädla idén själv. Därför skrev han ett whitepaper som han släppte fritt på Internet med förhoppningen att någon annan skulle förverkliga idén.
– Flera startupföretag fångade upp idén och av dem har 4-5 företag fått riktigt stora kapitaltillskott, bland andra av Virgin och Richard Branson, berättar Jesper Nordén, ordförande för Hyperloop Sweden.

Huvudkonceptet är ett stålrör som töms från luft av pumpar till näst intill vakuum. Därmed är luftmotståndet minimalt. Sedan kan en kapsel med människor skickas längs en skena i röret där kapseln hålls uppe av magnetisk levitation och friktionsmotståndet blir därmed minimalt. Kapslarna drivs av en linjärelektrisk motor längs skenan i röret.
– Elen genereras primärt av solceller eller vindkraft på toppen av röret, vilket gör resandet hållbart. Det blir till och med ett överskott av energi som kan tillföras rutten eller städerna som passeras, berättar Jesper Nordén.

Hastigheten är upp till 1000 km/h. Men det finns varken någon ambition eller anledning att bryta ljudvallen. Hastigheten är ändå hissnande. Till exempel skulle en resa mellan Stockholm och Göteborg ta 29 minuter. Just nu pågår tester på flera platser i världen, bland annat i Nevada, Kalifornien och Frankrike. I Abu Dabhi ska den första kommersiella rutten börja byggas i slutet av 2019.
– Det har bara gått fem år sedan Elon Musk släppte idén om Hyperloop. Frågan är var vi är om fem år? Då tror jag att korta Hyperloop-sträckor finns på flera platser i världen. Kanske till och med en teststräcka i Sverige, säger Jesper Nordén som berättar det allra senaste om Hyperloop under konferensen Framtidens järnväg den 22 november i Nässjö.

För mer information, kontakta:
Jesper Nordén, Hyperloop Sweden, jesper@hyperloop-sweden.se
Anna Wallén, Järnvägsklustret anna.wallen@jarnvagsklustret.se
Hans-Inge Almgren, Nordic Infracenter, hansinge.almgren@nordicinfracenter.se

Mer information om Hyperloop hittar du bland annat här:
http://hyperloop-sweden.se/
http://facebook.com/hyperloopsweden
http://www.hyperloop.global/

← Gå tillbaka

Fler nyheter