Järnvägsföretagen skriker efter arbetskraft – men var hittar man den?

Järnvägsföretagen skriker efter arbetskraft

Arbetskraften finns bland de utrikesfödda. Det framhöll Michael Grund från Arbetsförmedlingen vid vår järnvägsfrukost. Frukostarna är en möjlighet för järnvägsrelaterade företag och aktörer att nätverka och diskutera branschfrågor tillsammans. Den 1 februari kom runt 50 personer till Hotell Högland för att lyssna när Michael Grund informerade om arbetskraftsutbudet och på vilket sätt Arbetsförmedlingen kan hjälpa företag i rekryteringsbehov.

– Under 2017 skapades 94 000 nya arbetstillfällen i Sverige. 75 000 av dessa tillsattes av personer som var födda utomlands, sade Michael.

– Det finns mängder med projekt som vi kan göra tillsammans för att ta tillvara på den kunskap som faktiskt finns bland utrikesfödda arbetssökande. Vi har flera personer inskrivna hos oss som har tidigare erfarenhet av järnväg, som kan jobba med spårröjning, enklare renoveringar. och monteringar eller reperation av tåg.

Syns du inte – finns du inte

Vid järnvägsfrukosten höll även Berendsen ett anförande, där man betonade vikten av att sköta sina arbetskläder på rätt sätt.

– En del av de arbetsplatsolyckor som sker, sker på grund av arbetskläderna. Vi ser ständigt arbetsplatser där kläderna inte sköts eller används på rätt sätt. Exempelvis ser vi anställda som har för stora kläder. Då börjar kläderna vecka sig eller så beslutar man sig för att vika upp byxorna eller jackan. När man gör det förlorar plagget sin certifiering och framförallt, sin förmåga att skydda personen, säger Markus Lewintus från Berendsen.

– Det är också viktigt att tänka på hur och var man tvättar kläderna, fortsätter Palle Bogren. Beroende på vad man jobbar med, kan kläderna innehålla gifter. Om man då tvättar arbetskläderna i sin egen tvättmaskin hemma, kan smutsen och gifterna dels förstöra maskinen, men också sprida sig till andra plagg som tvättas i samma maskin.

Avslutningsvis fick besökarna tid att ställa frågor till Arbetsförmedlingen och Berendsen.

Nästa järnvägsfrukost arrangerar vi den 17 maj. Mer information om den kommer inom kort under Utbildningar & Event.

← Gå tillbaka

Fler nyheter