Kontakter knöts och affärer initierades i Framtidens Järnvägs monter

Under Nordic Rail mässan i Jönköping fanns Framtidens Järnväg med en samlingsmonter för att stötta branschen med nya affärsmöjligheter. ”Det här är en av våra första satsningar som vi gör inom projektet och det blev ett väldigt lyckat sådant”, säger Hans-Inge Almgren, projektägare.

Framtidens Järnväg med en samlingsmonter på Nordic Rail mässan
Framtidens Järnväg med en samlingsmonter på Nordic Rail mässan
Framtidens Järnväg med en samlingsmonter på Nordic Rail mässan
Framtidens Järnväg med en samlingsmonter på Nordic Rail mässan

Den 8-10 oktober fanns Framtidens Järnväg med en samlingsmonter på Nordic Rail mässan. I montern fanns Luleå Universitet, TCG, Hyperloop Sweden, Berendsen Textil Service, Nässjöakademin, Solberga Station, Svenska Svets, Elkraftgruppen och VTI. Tillsammans lyfte de fram nyheter och innovationer som kan bidra till utvecklingen av järnvägsbranschen.

– VTI lät besökare testa deras tågsimulatorer och visade upp den senaste tekniken inom hopkopplad simulering av både förarvyn och trafikledningen, berättar Hans-Inge Almgren, projektledare för Framtidens Järnväg. Solberga Station presenterade ny innovation för ökad säkerhet vid underhållsarbete vid spår och Hyperloop gav besökaren inblick i framtidens transportmedel, fortsätter han.

Framtidens Järnväg är ett treårsprojekt som bedrivs under Nordic Infracenter. Projektets mål är att stärka samverkan mellan akademi och näringsliv kring teknisk utveckling, innovation och tillämpad forskning och på så sätt utveckla konkurrenskraft och tillväxt hos järnvägsrelaterade företag. För att nå målet ska man bland annat delta på mässor.

– Genom att finnas på mässor eller arrangera event bidrar vi till en ökad efterfrågan, intresse och kompetens inom järnvägsbranschen. På Nordic Rail mässan bjöd vi in en bredd av järnvägsaktörer för att tillsammans visa upp de senaste innovationerna och även skapa nya affärsmöjligheter för utställarna, säger Hans-Inge Almgren.

”Vi har fått flera faktiska affärer”

Stefan Palmier, Mathilda Idhult och Johnny Lüppert.

TCG, som erbjuder helhetslösningar för järnvägen, var väldigt nöjda med mässan.

– Vi har fått flera faktiska affärer och många nya kontakter, säger Stefan Palmier och Johnny Lüppert.

Cecilia Glover och Veronica Jägare

Luleå Universitet passade på att lyfta fram Järnvägstekniskt Centrum som bedriver forskning och utveckling med fokus på att effektivisera drift och underhåll av hela järnvägssystemet.

– Under mässan har vi fått flera nyfikna företag till oss som funderar på hur man söker pengar till nya forskningsprojekt, säger Veronica Jägare.

– Vi är väldigt starka uppåt i landet, men vi behöver även kontakter söderut. Därför kändes det klockrent för oss att finnas med på mässan, säger Cecilia Glover.

Johan Karlsson och Henrik Troedsson

Ett annat företag som var väldigt nöjda med mässan var Elkraftgruppen.

– Vi har fått flera leads och en ny samarbetspartner, säger Daniel Hedeboe.

– Jag har även sprungit på ett företag som vi redan har ett samarbete med, men som vi idag har kommit fram till att vi vill utvidga, tillägger Johan Karlsson.

Nya satsningar på gång

Med en lyckad mässa bakom sig fortsätter nu Framtidens Järnväg att planera nya utvecklingsaktiviteter inom järnvägsbranschen.

– Vi skickat ut en anbudsförfrågan om ett forskningsuppdrag inom jämställdhet och integration. Vi är även på gång att planera ytterligare tre samarbetsprojekt som ska starta nästa år, säger Hans-Inge Almgren och fortsätter:

– Den 25 oktober sätter vi även igång ett arbete med att stärka fyra till fem järnvägsföretag som arbetsgivare, avslutar Hans-Inge Almgren.

← Gå tillbaka

Fler nyheter