Merit – Ett kompetensregister specialbyggt för aktörer inom järnvägsbranschen

kompetensregister


Nu har det tagits fram en prototyp på ett system som skall underlätta hanteringen av kompetenser och kompletterande intyg för järnvägsbranschen.

Ett problem för många företag är att på ett snabbt, säkert sätt kunna hantera sin personals olika kompetenser och intyg. Ännu krångligare blir det om man behöver hyra in eller ut personal till andra aktörer. För att rätt kompetens och rätt intyg skall utfärdas vid rätt tillfälle kan företag behöva använda en flora av olika system med excelfiler, databasfiler, textdokument, e-post, fildelning, kalendrar mm.

Stor effektiviseringspotential
Om branschen skulle använda sig av samma system så skulle man korta ner vissa processer som idag kan ta flera dagar till några få minuter. All personals data skulle vara samlad på ett och samma ställe, redo att delas till ett inhyrande företag med bara några knapptryck. EU-förordningens krav på arkivering, spårbarhet, backup och säkerhet skulle finnas där per automatik, utan att man behöver hålla koll på det själv.

Samarbetsprojekt
Framtidens Järnväg initierade därför ett samarbetsprojekt med inriktning mot att ta fram ett kompetensregister som kan effektivisera och säkerställa förvaltningen av de uppgifter som krävs.

Resultat från projektet
Projektet genomfördes i samverkan med ett flertal aktörer inom branschen och har nu resulterat i en slutrapport och en prototyp. Innehållet i prototypen är i dagsläget framför allt riktat mot tågbolag och följer de krav som har tagits fram i kravspecifikationen med de begränsningar som krävdes av projekttiden och budgeten. Möjligheterna till utbyggnad och anpassning till andra aktörer i branschen är mycket stort och skulle kunna leda till en effektivisering och säkerhetshöjande hantering av kompetenser och behörigheter i hela branschen.

Länk till slutrapporten Kompetensregistret ”Merit” för aktörer inom järnväg >>

Prototypen och förutsättningar för ett sådant system kommer att presenteras av Tydal Systems och Solberga station på kommande järnvägsfrukost 21 maj.

Anmäl dig till vårt nyhetsmejl

Vi skickar ut mejl när vi lägger upp viktiga och intressanta nyheter för branschen.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

← Gå tillbaka

Fler nyheter