Populärt övningscenter i Nässjö

I den välkända järnvägsstaden Nässjö, finns ett kompetens- och övningscenter som Nässjöakademin ansvarar över. Ett övningscenter som har skapat ringar på vattnet och nya möjligheter för intressenter inom järnvägsbranschen.

Nässjöakademin är en del av Nässjö lärcenter och har funnits i drygt 20 år. De erbjuder olika utbildningar och kurser som är anpassade utefter behoven som finns på arbetsmarknaden.

För cirka tio år sedan byggdes övningsanläggningen till Brinellgymnasiet i Nässjö. Från allra första början var tanken att gymnasiet skulle satsa mer på järnvägsrelaterade utbildningar men dessvärre var intresset lågt, vilket resulterade i att Nässjöakademin tog över driften och underhållet av anläggningen 2020. Övningscentret upprättades tillsammans med ”aktiestinsen” och med bidrag från företag i branschen.

På kompetens- och övningscentret, finns det möjlighet att utbilda och fortbilda företagsmedarbetare inom järnvägsrelaterade områden. De erbjuder även kurser och kompetensutveckling inom järnväg och infrastruktur med säkerhet i fokus. Några av utbildningarna som de tillhandahåller är handledarutbildning för järnväg och säkrare förare.

Jonas Karlsson är projektledare vid Nässjöakademin och ansvarar över övningscentret och dess utveckling.
– Vi är oerhört stolta över detta övningscenter och att så många vill nyttja de möjligheter som finns. Däremot strävar vi dagligen efter att fler ska nyttja övningscentret och att det ska bli en naturlig del för olika järnvägsutbildningar och företag. Vi arbetar även kontinuerligt med att skapa insikt och sprida information om att man kan hyra anläggningen för egna tester även om man inte utbildar sig inom branschen.

Ett variationsrikt utbud   

På övningscentret finns det ett stort utbud för den som vill vidareutveckla sig inom branschen eller testa olika produkter i en säker järnvägsmiljö.
– Vi är stolta och glada över att kunna berätta att vi har ett övningscenter som består av övningsspår, lektionssalar, signaler, ställverk med kontaktledningar och en tågsimulator. På övningsanläggningen finns egentligen allt det som efterfrågas och som behövs för att kunna utbilda sig inom järnvägsbranschen, säger Jonas Karlsson.

Skräddarsyr utbildningar

Som tidigare nämnt erbjuder Nässjöakademin olika utbildningar och för tillfället utbildar de lokförare och kontaktledningstekniker på YH-nivå. Där de bland annat använder övningscentret för att utföra praktiska övningar i en teknisk och säker miljö.

Nässjöakademin skräddarsyr dessutom olika utbildningar och seminarier utefter företagens behov och önskemål.
– Vi är alltid flexibla, anpassningsbara och vill hjälpa företag i olika branscher med kompetensförsörjning. Vi ser fram emot vad framtiden har att erbjuda och vi hoppas på att kunna signalera nya möjligheter med detta unika järnvägs- och övningscenter som finns i centrala Nässjö, säger projektledaren Jonas Karlsson.

← Gå tillbaka

Fler nyheter