Trafikverket släpper ny innovationsupphandling

Innovationsupphandling

Innovation är en avgörande faktor för att möta de utmaningar samhället står inför, för att utveckla transportsystemet och mer specifikt för att utveckla anläggningsmarknaden. Som dominerande beställare känner Trafikverket ett stort ansvar för att driva arbetet vidare.

Från forskning till nytta i transportsystemet

Trafikverket vill stimulera och stödja externa aktörer till att vidareutveckla idéer och genomföra demonstrationer i verklig miljö. Förhoppningen är att lösningarna sedan ska kunna erbjudas på marknaden, både till Trafikverket och andra aktörer.

På Trafikverkets hemsida säger Amparo Morant, Trafikverket så här;
– Vi vill gå från forskning till nytta. På sikt ska vi kunna implementera nya lösningar, metoder och verktyg för att öka säkerheten och punktligheten i våra leveranser.

Innovationsupphandling med start 26 April 2021

Trafikverket öppnar nu upp för en innovationsupphandling som ska lägga grunden för ett mer digitaliserat tillståndsbaserat underhåll. Upphandlingen är avgränsad till två kritiska anläggningstyper; skarvfritt spår och kontaktledning. Tanken är att både arbetssätt, metodik och lösningar sedan ska kunna skalas upp till fler anläggningstyper.

Genom att automatisera de manuella och komplettera de maskinella mätningarna med digitala lösningar kan vi uppnå en radikal förbättring av Trafikverkets mät- och övervakningsverksamhet. Behovet av tid i spår för underhåll minskar samtidigt som produktivitet och effektivitet förbättras

Läs mer här >> Ansökningsinbjudan

Andra har även läst nyheten: Kontroll på järnvägsanläggningen med hjälp av modern teknik

Anmäl dig till vårt nyhetsmejl

Vi skickar ut mejl när vi lägger upp viktiga och intressanta nyheter för branschen.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

← Gå tillbaka

Fler nyheter